Küüslauguõisikutest.
Mis asi see küüslauguõisik veel on?
Heal lapsel mitu nime: küüslaugunups, küüslaugunutt, küüslauguõisik, küüslaugupealne jne. Oleme märganud, et paljud ei tea, et taliküüslauk (putkuv) suvel
õitseb ja tema õisik on toidu maitsestamiseks sobilik. Maitseb nagu mahe küüslauk.
Enne jaanipäeva
kasvatab küüslaugutaim putke tippu õisikupunga. Putke kaudu liiguvad
juurtest õisikusse toitained, sest küüslaugutaime esmane eesmärk on
kasvatada paljunemiseks sigisibulaid ehk seemneid. Õisikud peab aegsasti
ära murdma, sest muidu jäävad mullas kasvavad liitsibulad väikeseks.
Küüslauguõisik on samuti väärtuslik söögikraam. https://kodukiri.ohtuleht.ee/734112/aed-peatoimetaja-eva-luigas-oluline-too-kuuslaugu-oisikute-murdmine
Küüslauguõisikud lõhnavad ja maitsevad mahedamalt kui küüslauguküüned.
Nad annavad rohelise värvi ja küüslaugumaitse: salatitele, dipikastmetele, marinaadidele, pestole, suppidele, pajaroogadele. Sisaldavad C-vitamiini, provitamiin A-d (beetakaroteen), kiudaineid, jms. https://www.facebook.com/lahtruloigukuuslauk/photos/a.820615581387223/1748167598632012/?type=3&theater
Tähelepanu!
Põld, millelt söögiks küüslauguõisikuid korjatakse ei tohiks olla hooldatud taimekaitsevahenditega, umbrohtu tuleks tõrjuda mehhaaniliselt (rohides-kõblates).
Eelista toitu ostes mahetootjaid - kerele kasulikum.
Kui sa tahad uuendada oma küüslauke siis lase rahus mõni kõige ilusam küüslauk õitsema minna. Augustis on sigisibulad valmis ja saad need maha külvata. Järgmise aasta juulis võtad sooloküüslauke.